skip to Main Content

Moeder en baby gered

Op 8 augustus werd Lek benaderd door een eigenaar van een olifantenkamp dat zich op 6 km. van ENP bevindt, om te helpen een moeder en haar baby te redden. De kampeigenaar is bijna een jaar ziek geweest en was daardoor genoodzaakt om zijn kamp en de zorg voor zijn olifanten, gedurende die periode, over te dragen aan anderen. Door het gebrek aan inkomsten tijdens de COVID-crisis is alles moeilijker. De eigenaar wil een aantal van zijn olifanten verkopen zodat hij geld heeft om voedsel te kopen voor de olifanten die overblijven. De eigenaar heeft ervoor gekozen om deze moeder en baby te laten gaan omdat hij zich zorgen maakt over de gezondheid van de baby.

De naam van de moeder is Bunma. Ze is pas 16 jaar en de baby is haar eerste jong. Vóór de coronacrisis was ze werkzaam in  olifantenshows, optreden en schilderen in het kamp. Ze is op 17 mei van dit jaar bevallen van haar dochter die Chaba is genoemd. Sinds de bevalling stonden Bunma en Chaba vastgeketend in een kleine ruimte. Olifanten die voor het eerst moeder worden zijn onervaren en hebben het vaak moeilijk. In de natuur kan de moeder rekenen op de hulp van ervaren tantes. In gevangenschap leven moeders onder erbarmelijke omstandigheden en staan er alleen voor. De conditie van de babyolifant is daardoor ronduit zorgelijk. Als gevolg van ondervoeding is ze vermagerd, daardoor lusteloos en heeft een angstige blik in haar ogen.

 

Dankzij donaties konden Bunma en Chaba door Lek worden gered. In de afgelopen dagen is het nachtverblijf van Mae Mai en Wan Mai aangepast, zodat Bunma en Chaba in ENP kunnen worden opgevangen. Het was de bedoeling om moeder en baby met een truck naar ENP te brengen. Maar bij het zien van de truck raakte de moeder in paniek en haar angst sloeg over op haar baby. Omdat de afstand 6 km. bedraagt is besloten om moeder en dochter te voet naar ENP te brengen. Onderweg is er regelmatig gestopt o.a. bij de rivier waar Bunma haar dorst kon lessen.

Eenmaal in ENP kreeg Bunma een portie vers fruit. Door de bevalling en de slechte omstandigheden in het kamp produceert Bunma te weinig moedermelk. Voor het herstel van de baby richt men zich op het welzijn van de moeder. Het veterinaire team masseert met warme vochtige doeken de tepels van de moeder om zo de melkproductie te stimuleren zodat Chaba kan drinken. Daarnaast krijgt de moeder gevarieerde voeding waardoor haar lichamelijke conditie en de kwaliteit van haar moedermelk, zal verbeteren. De tijd zal uitwijzen hoe het met moeder en dochter in ENP gaat. In ENP zijn Bunma en Chaba omringt met de best mogelijk zorg.

Kleine Pyi Mai verwelkomt Chaba
Kleine Pyi Mai verwelkomt Chaba

Lek geeft een update over moederolifant Bunma en haar dochter Chaba in onderstaande video.

 

Back To Top