Ga naar hoofdinhoud

Populatie wilde olifanten grensgebied Bengalen en Dalma stijgt.

Dalma Wildlife Sanctuary heeft een reden voor vreugde omdat er onlangs ongeveer 15 babyolifantjes gespot zijn in het uitgestrekte natuurreservaat van 192 km2. Het natuurreservaat is gelegen op de grens tussen Bengalen en India, ongeveer 30 kilometer van de Indiase plaats Jamshedpur. De babyolifantjes zijn tussen de 4-6 maanden oud. De Dalma-olifanten, inclusief volwassen bullen met imposante slagtanden, zijn ongeveer vijf maanden geleden vanuit de oerwouden van West Midnapore en Bankura in Bengalen naar Dalma Wildlife Sanctuary getrokken.
Boswachters en officials van Dalma bevestigden de aanwezigheid van de olifantenbaby’s, maar konden niet aangeven of ze in Dalma of in Bengalen waren geboren, vanwege het migratiegedrag van de dieren. De babyolifantjes zijn gespot in verschillende gebieden in het reservaat. In dit jaargetijde wemelt het van de olifanten in het uitgestrekte natuurgebied. De kuddes olifanten hebben zich over het hele reservaat verspreid. Overdag blijven de olifanten veelal diep in het kerngebied van het reservaat. Laat in de middag, tegen zonsondergang, komen de dieren in beweging en trekken naar de verschillende waterpoelen in het gebied.
Volgens een boswachter in Dalma zijn sommige babyolifantjes in Dalma geboren en andere in Bengalen. Diverse olifanten die in december-januari vanuit Bengalen naar Dalma terugkeerden waren drachtig. Dat wijst erop dat er een aantal olifantjes in het reservaat zijn geboren. De Dalma-olifanten zijn in de maanden augustus-september vorig jaar juist van Dalma naar de oerwouden van West Midnapore en Bankura in Bengalen gemigreerd. Meestal keren deze kuddes in de eerste week van januari terug naar het Dalma-reservaat maar soms blijven ze langer in Bengalen, als daar voldoende voedsel en water beschikbaar is. Dus een ander deel van de olifantjes zijn vermoedelijk in Bengalen geboren.
Dankzij de pasgeboren olifantjes heeft de olifantenpopulatie in Dalma Wildlife Sanctuary de grens van 160 dieren bereikt. Men houdt rekening met meer geboortes in de komende maanden, waardoor de populatie verder zal toenemen.
Back To Top