skip to Main Content

Weerloze babyolifantjes Naleku, Naboishu en Olorien

We hebben 3 nieuwe weesolifantjes in ons peetouderprogramma opgenomen.

De weerloze babyolifantjes Naleku, Naboishu en Olorien zijn alle drie op jonge leeftijd wees geworden. Voor deze babyolifantjes zijn we op zoek naar peetouders die hen financieel willen ondersteunen. De verzorging van een babyolifantje kost heel veel geld.

Zonder financiële hulp van de peetouders kan het weeshuis niet de verzorging bieden die zo hard nodig is. Om de olifantenpopulatie in stand te houden, is de toekomst voor de weesolifantjes zo enorm belangrijk.

Naleku was nog maar 6 maanden oud toen haar moeder kwam te overlijden. Het babyolifantje kreeg een kalmeringsmiddel tegen de stress waardoor de reddingsoperatie probleemloos verliep. Zij was al langer dan 24 uur zonder moedermelk. Gelukkig accepteerde ze de flessen met melk die haar werden voorgehouden. Naleku’s eerste nacht in het weeshuis verliep onrustig. De volgende ochtend was Naleku zo moe dat de verzorgers haar lieten uitslapen. Tegen de middag kwamen de andere olifantjes naar het weeshuis. Naleku schreeuwde luidkeels om aandacht en liep onrustig heen en weer in haar stal. De verzorgers hebben haar toen direct bij de groep gelaten. Dankzij de aandacht van de andere olifantjes kalmeerde Naleku snel. Hoewel Naleku in het begin angstig reageerde op de aanwezigheid van de verzorgers was haar honger sterker dan haar angst. Wel strekte ze zich tijdens de melkvoedingen helemaal uit, zodat ze zo ver als mogelijk bij de verzorgers vandaan kon blijven. Inmiddels is ze helemaal gewend aan de verzorgers en durft ze dichterbij te komen. Naleku voelt zich het prettigst tussen de andere olifantjes.

Naboishu was slechts 18 maanden oud toen zijn moeder overleed. Veel te jong om zonder moedermelk in het wild te overleven. De kudde werd gevolgd, maar ze bleven hoog op een heuvel en de regenachtige omstandigheden belemmerden elke mogelijkheid om de baby te redden. De volgende dag, toen de kudde van de heuvel was afgedaald, kreeg de baby een kalmeringsmiddel toegediend wat een ongecompliceerde redding mogelijk maakte. Toen het reddingsteam bij de babyopvang in Nairobi aankwam was het bulletje nog onder invloed van het kalmeringsmiddel waardoor de verzorgers hem probleemloos uit een fles konden laten drinken. De volgende ochtend was het bulletje strijdlustig en agressief; een teken dat hij een krachtige baby is met een sterke overlevingsdrang. Het kostte Naboishu tien dagen om te kalmeren, te wennen aan zijn nieuwe leefomgeving en om de verzorgers te accepteren. Inmiddels voelt Naboishu zich helemaal thuis in het weeshuis.

Rangers zagen Olorien moederziel alleen rondzwerven en meldden haar aanwezigheid bij de Kenya Wildlife Service (KWS). Men besloot om eerst af te wachten of ze weer in een kudde zou worden opgenomen. In de daaropvolgende dagen trokken er diverse kuddes voorbij, maar het babyolifantje bleef telkens alleen achter. Na een paar dagen was ze in het gezelschap van een gewonde bul, er waren geen andere olifanten in de buurt. Haar conditie was verslechterd. Men schakelde de hulp in van het veterinaire team van het weeshuis en de KWS om zowel het babyolifantje als de gewonde bul te helpen. Het veterinaire team heeft eerst het babyolifantje gered en daarna de bul succesvol medisch behandeld. Het babyolifantje was verzwakt na zoveel dagen zonder haar moeder en verzette zich nauwelijks. Na aankomst in het weeshuis was het olifantje nerveus maar ze accepteerde gretig de flessen met melk die haar werd voorgehouden. Olorien had twee dagen nodig om op krachten te komen en te wennen aan haar nieuwe omgeving. Daarna was haar conditie stabiel genoeg om mee te gaan met de kudde weesolifantjes. De oudere vrouwtjes hebben zich met veel liefde over haar ontfermd en ook met haar leeftijdgenootjes kan Olorien het goed vinden.

Heb je een van deze weesjes in jouw hart gesloten? Kijk dan bij ons peetouderprogramma Kenia om je als peetouder aan te melden.

Back To Top