Ga naar hoofdinhoud

Rivierdoorbraak heeft veel schade veroorzaakt in Camp Phoenix

Camp Phoenix is getroffen door een overstroming. Camp Phoenix is gelegen aan de Kafue Release Facility. Dit is o.a. de thuisbasis van de verzorgers. In het kamp bevinden zich hun accommodaties, de kantoorruimtes en de opslag van voedsel en melkvoeding voor de weesolifantjes. Maar ook de elektronische apparatuur, waarmee onderzoek wordt gedaan naar het gedrag van de weesolifantjes, ligt hier opgeslagen. Camp Phoenix is een belangrijke plek voor het weeshuis.
Rivierdoorbraak
Camp Phoenix ligt aan de rivier Nkala en is getroffen door een rivierdoorbraak. Door de klimaatverandering heeft ook Zambia steeds vaker te maken met heftige regenbuien. Door de recente rivierdoorbraak heeft Camp Phoenix veel schade opgelopen. De muren van de lemen huisjes zijn ingezakt of brokkelen af door het overvloedige water. Camp Phoenix is in 2015 ook getroffen door een rivierdoorbraak. Vrienden van de Olifant heeft toen geld ingezameld om het kamp te kunnen herbouwen, maar na deze enorme overstroming heeft het kamp met spoed een betere infrastructuur nodig.
Bijkomende gevaren
Camp Phoenix is de thuisbasis van de verzorgers en andere medewerkers. Zij werken 3 weken aaneengesloten voordat zij weer naar huis gaan om te rusten. Camp Phoenix moet hen een veilige plek bieden om te kunnen werken en leven. Met hoogstaand water krijgen ze zelfs bezoek van krokodillen en slangen. Deze dieren vormen dagelijks een reële bedreiging voor het team.
Strategisch gelegen
Camp Phoenix is strategisch gelegen. Het grenst namelijk aan het Ngoma-bos, wat de thuisbasis is van ongeveer 1000 in het wild levende olifanten. In de Kafue Release Facility leren de weesolifantjes geleidelijk zelfstandig te leven. Er is geen betere plek voor re-integratie van de weesolifantjes dan deze. Hoe verder ze weg zijn van dit bos, hoe moeilijker het re-integratieproces verloopt. Daarnaast zijn de kosten om het weeshuis en het kamp te verplaatsen zo hoog, dat dit geen reële optie is.
De lemen huisjes moeten vervangen worden door huisjes van baksteen, zodat bij een volgende overstroming het water buiten gehouden kan worden. De slaapvertrekken, wasruimtes, eetgedeeltes, opslagruimtes en kantoorruimte zullen allemaal aangepakt moeten worden. De muren zijn door het water aangetast, waardoor het water alle ruimtes is binnengestroomd. Hierdoor is het ook moeilijk om de voorraden op de juiste plek te krijgen. Gelukkig kan er met de door ons gedoneerde truck wel gemakkelijker door het water worden gereden.
Het hele kamp staat onder water, wat betekent dat het team zich moet voortbewegen in bootjes. Dit is een gevaar op zich, want bij een rivierdoorbraak komen er ook krokodillen en slangen mee. Feit is dat het zo belangrijke werk niet gedaan kan worden zolang er geen goede en veilige werkplek is voor de mensen die de rehabilitatie van de weesolifantjes mogelijk maken.
Hoe kan jij helpen? Koop een van de producten, zoals de petten, waterflessen of de sweater. Met de aankoop van een van de producten van Game Rangers International in onze webwinkel draag je bij aan de wederopbouw van Camp Phoenix.
Back To Top