
Daphne en Angela Sheldrick
Meer dan 25 jaar woonde en werkte de in Kenia geboren Daphne Sheldrick samen met haar man David in Tsavo National Park, gedurende deze tijd hebben ze veel wilde dieren grootbracht en met succes gerehabiliteerd. Daphne’s betrokkenheid bij dieren in het wild omvatte een leven lang met olifanten in het bijzonder. De David Sheldrick Willdife Trust werd in 1977 door Daphne opgericht ter nagedachtenis aan David. Hun dochter Angela werkte twintig jaar samen met haar moeder aan het leiden van de Trust, en sinds Daphne’s overlijden in 2018 zet ze de missie met passie en kracht voort, ondersteund door haar man Robert Carr-Hartley, hun twee zonen Taru en Roan en het Sheldrick Wildlife Trust-team.
Daphne werd geboren in Kenia op 4 juni 1934 en groeide op tussen dieren, zowel wilde als huis- en boerderijdieren. Daphne schreef zich in 1950 in bij de Nakuru Primary School en Kenya High School, waar ze daarna de mogelijkheid kreeg om naar de universiteit te gaan. Ze kon op hoog niveau gaan studeren, maar in plaats daarvan koos ze voor haar huwelijk en het verzorgen van de wilde dieren. Het succes van Daphne kwam door haar levenslange ervaring met wilde dieren, een goede kennis van dierenpsychologie en gedrag en natuurlijk het meest essentiële onderdeel; een oprechte en diepe empathie voor haar werk.




Door haar autobiografie (An African Love Story – Love, Life and Elephants), vijf andere boeken, talloze artikelen, lezingen en televisieoptredens heeft Daphne wereldwijd natuurbehoud gepromoot. De BBC-documentaire Elephant Diaries, die haar werk met de verweesde olifanten heeft verbeeld, werd wereldwijd geprezen, net als de 3D IMAX-film Born to be Wild, met de verweesde olifanten van de Sheldrick Wildlife Trust en de orang-oetans van Borneo.
Daphne Sheldrick werd in 1989 door de koningin Elizabeth II benoemd tot Lid in de Orde van het Britse Rijk vanwege haar toewijding aan natuurbehoud in Kenia.
Ze werd in 1992 uitgeroepen tot UNEP’s elite Global 500 Roll of Honor en ontving ze in juni 2000 een eredoctoraat in diergeneeskunde en chirurgie van de Universiteit van Glasgow.
In december 2001 werd Daphne’s werk geëerd door de Keniaanse regering, die Daphne een Moran of the Burning Spear (MBS) overhandigde, gevolgd door een prestigieuze onderscheiding in 2002 door de BBC van hun Lifetime Achievement Award. In het Smithsonian Magazine, van november 2005, werd Daphne vervolgens genoemd als een van de 35 mensen wereldwijd die een verschil hebben gemaakt op het gebied van veeteelt en natuurbehoud.
In de New Year’s Honours List 2006 benoemde koningin Elizabeth II dr. Daphne Sheldrick tot Dame Commander of the Most Excellent Order of the British Empire, de eerste ridderorde die in Kenia werd toegekend sinds het land onafhankelijk werd in 1963.





Daphne stierf op 12 april 2018, ze is 83 jaar geworden. Daphne heeft ontelbare levens geraakt, van generaties olifanten die het tot op de dag van vandaag goed doen dankzij haar baanbrekende natuurbeschermingswerk, tot mensen over de hele wereld die door haar werden geïnspireerd. Ze getuigt van het verschil dat een enkele persoon kan maken. Haar nalatenschap leeft voort terwijl er wordt doorgegaan met het beschermen en behouden van dieren in het wild ter nagedachtenis aan haar.
Angela groeide op in de wildernis van Tsavo East, waar haar vader David Sheldrick de oprichter van was. Ze is haar hele leven betrokken bij de wilde dieren en de natuur in Kenia.





Robert Carr-Hartley.

Daphne, Angela, Taru en Roan.

Taru, Angela en Roan in 2016.

Taru.

Roan en het team bevrijden een olifant uit modder.

Roan en Taru samen met hun moeder Angela.