Content voor Ingelogde Gebruikers

Melkvoeding voor weesolifantjes dreigt in gevaar te komen

Vrienden van de Olifant ondersteunt het olifantjesweeshuis Elephant Transit Home op Sri Lanka. We hebben de financiële verantwoordelijkheid voor 15 weesolifantjes. Het team van ETH zet zich dag en nacht in voor de weesolifantjes en voor natuurbehoud op Sri Lanka. Het rehabilitatieproces vindt plaats in de opvang grenzend aan Udawalawe National Park.

Sri Lanka wordt momenteel geteisterd door een economische crisis. De terreuraanslagen in 2019 en de daaropvolgende coronacrisis hebben ertoe geleid dat de inkomsten van toeristen uitbleven. De oorlog in Oekraïne heeft het nog erger gemaakt. Door de oorlog zijn voedsel en olie veel duurder geworden. Dat merken wij hier in Nederland ook, maar voor de Sri Lankanen geldt dit nog meer; zij zijn immers afhankelijk van de import. Het slechte beleid van de regering heeft ervoor gezorgd dat de torenhoge buitenlandse schulden niet meer afbetaald kunnen worden. Deze crisis vraagt veel van de bevolking. Er is een groot tekort aan voedsel, medicijnen en brandstof.

Prijzen melkpoeder rijzen de pan uit 

De crisis heeft ook invloed op de verzorging van de weesolifantjes. De melkvoeding wordt geïmporteerd uit het buitenland. De prijs van een pak Lactogen is opgelopen van 5500 roepies naar 20.600 roepies. Dit komt neer op bijna € 60,- per pak Lactogen-melkpoeder. Per dag worden er 20 pakken Lactogen gebruikt om de 80 weesolifantjes van melkvoeding te kunnen voorzien. Dit kost ruim 400.000 roepies ofwel bijna € 1200,- per dag aan melkpoeder. Het gaat hier alleen om de poeder; de toegevoegde mineralen en vitaminen zijn niet inbegrepen. Dr. Perera, hoofddierenarts van ETH, maakt zich zorgen om het welzijn van de weesolifantjes. Als de prijzen blijven stijgen en de aanlevering minder wordt of stagneert is er een enorm groot probleem. Zonder melkvoeding zullen de jongste babyolifantjes het niet redden. Er moet een oplossing komen voordat het te laat is….

 

 

Koemelk 

De weesolifantjes krijgen, afhankelijk van hun leeftijd, om de 3 uur melkvoeding. In een verpakking Lactogen zitten 6 zakjes poeder. Er moeten heel veel zakjes opengeknipt worden voordat de poeder in een grote boiler met warm water tot melk gemengd kan worden. Het mengen wordt al 25 jaar met de hand gedaan. Een nadeel van deze melk, vervaardigd van baby-melkpoeder, is dat de jonge weesolifantjes wanneer zij verweesd worden aangetroffen, moeten wennen aan de poedermelk in plaats van de melk die ze daarvoor van hun moeder kregen. Babyolifantjes kunnen daar behoorlijk ziek van worden omdat hun spijsverteringskanaal de melk niet goed kan verdragen. Verse koemelk is feitelijk nog erger. Daar zijn veel babyweesolifantjes aan dood gegaan nog voordat ze in het weeshuis aankwamen. De redders van een weesolifantje, vaak mensen op het platteland die het uitgehongerde diertje te eten geven, weten niet welke levensbedreigende gevolgen het geven van koemelk heeft. Vanaf een leeftijd van ongeveer 2 jaar kunnen olifantjes verse koemelk goed verdragen. 

 

Plan ontwikkeld 

Omdat de prijzen voortdurend toenemen en er een reële kans bestaat dat er geen melkpoeder meer geïmporteerd kan worden, geeft dit enorme zorgen. Deze situatie dwingt om naar andere mogelijkheden te kijken. In de buurt van ETH is een veebedrijf met meer dan 1000 melkkoeien. Dr. Perera heeft samen met de bedrijfsleiders van het melkveebedrijf een programma ontwikkeld. Het plan is om dagelijks verse melk in een tank op te vangen en gekoeld te bewaren. Dr. Perera heeft een methode bedacht om koemelk zodanig te bewerken dat het geschikt is voor de jongste babyolifantjes. In een speciale machine worden de ziekmakende micro-organismen onschadelijk gemaakt en vervolgens de juiste voedingsstoffen toegevoegd. Het resultaat is een melksubstantie die beter in het spijsverteringskanaal zal worden opgenomen en de moedermelk dichter benadert dan de huidige melkpoeder, wat een enorme verbetering van de melkvoeding is.

                                                             

                                                             Investering

Het plan is goed. Er is wel een investering nodig. Er moet apparatuur aangeschaft worden die de melkvoorziening ook op lange termijn kan waarborgen. Het gaat om minimaal twee opslagtanks, twee koelers en een melkbewerkingsmachine. Al met al behoorlijk veel geld dat het Departement of Wildlife, waar ETH onder valt, niet heeft. 

Onvoorspelbare situatie

Behalve het geld spelen er meerdere factoren waardoor het plan niet direct gerealiseerd kan worden. De leveranciers betwijfelen of de apparatuur naar Sri Lanka mag worden geïmporteerd vanwege een tekort aan vreemde valuta. Er dreigt momenteel een onvoorspelbare situatie op Sri Lanka. Door deze economische crisis staat de veehouderij op instorten. De desbetreffende veehouder heeft meer dan 1000 melkkoeien die normaal gesproken elk meer dan 15 liter per dag produceerden. Momenteel is de melkproductie gedaald naar minder dan 5 liter per dag per koe. Dit is te wijten aan voedseltekorten, voornamelijk krachtvoer, en aan brandstoftekorten die van invloed zijn op het graslandbeheer. De veehouder is bang dat deze situatie alleen nog maar erger zal worden. In het plan van dr. Perera is het transport van de melk naar ETH opgenomen. Het idee is om een vervoerder in te huren die al verse melk transporteert. Maar als de zuivelindustrie instort, zijn er mogelijk geen voertuigen meer beschikbaar. 

Kuilvoer

Men heeft geen idee wanneer het land zich zal herstellen. Deze situatie blijft voorlopig wel aanhouden. Ondertussen is dr. Perera bezig om te kijken naar andere mogelijkheden om de weesolifantjes te kunnen blijven voorzien van geschikte voeding. Hij denkt, als tussenoplossing, aan het maken van kuilvoer. Kuilvoer is een type ruwvoer van gewassen die door fermentatie zijn geconserveerd tot het punt van verzuring. De grassen kunnen langer worden bewaard en worden verrijkt met voedingsstoffen die geschikt zijn voor de olifantjes. De productie van gezond kuilvoer is niet heel kostbaar. Wanneer de import van de gedroogde melkvoeding stagneert, is het smakelijke ruwvoer een goed alternatief voor de iets oudere olifantjes. 

Ondersteuning

Het is duidelijk dat er met spoed een oplossing moet komen. Vrienden van de Olifant zal zich gaan inzetten om het project van dr. Perera te ondersteunen. Zodra de plannen concreet zijn, zullen we een campagne gaan opzetten.

Wil je al helpen? Donaties komen ten goede aan de ondersteuning van de kuilvoer- en melkproductie.

Of maak een donatie over naar: NL85 RABO 0364 5775 84 t.a.v. Vrienden van de Olifant, omschrijving: Hulp ETH.

Scroll naar boven