Ga naar hoofdinhoud

Belangrijk:  Voor de verzorging van een weesolifantje heeft elk olifantje meer dan één peetouder nodig, dit komt omdat de verzorging van een weesolifantje maandelijks tussen de € 450,- en € 750,- bedraagt. Jouw maandelijks bijdrage is € 6,50. Met elkaar maak je de verzorging mogelijk.  Lees meer 

Het verhaal van Namal

Namal was pas enkele weken oud toen hij in de zee werd gevonden. Hij verkeerde in een zeer slechte gezondheid. Namal’s overlevingskansen waren zeer klein, maar zijn enorme wilskracht heeft hem er doorheen gesleept. Direct na zijn redding bleek Namal’s voet, door een stropersstrik, levensbedreigend ontstoken te zijn, waardoor het onderbeen noodgedwongen moest worden geamputeerd. De dappere Namal heeft in zijn leven al heel veel meegemaakt. Hij heeft verschillende protheses gehad die lang niet allemaal prettig zaten. Het leven van Namal heeft veel voor- en tegenspoed gekend. Soms zit hij minder goed in zijn vel waardoor hij minder aardig tegen de andere weesolifantjes is. Over het algemeen is Namal sociaal en kan hij met de meeste olifantjes goed overweg. Hij heeft er plezier in om met de andere bulletjes te stoeien. Hij leeft vrij op de graslanden en bij het waterreservoir en geniet elke dag enorm van het modderbad bij de opvang.

Uitspraak naam:

Geslacht:

Geboortedatum:

Reden verweesd:

Vindplaats:

Nah-mahl (geen ‘aa’)

Bul

Februari 2012 *

Mens – Olifantconflict

Namal Oya

Leeftijd tijdens redding:

Datum van redding ±:

Is in de opvang:

Paar weken oud

Februari 2012

Elephant Transit Home

Fotoalbum van Namal

BBC Earth fragment over Namal toen hij klein was.

Namal kan niet meer terug naar de natuur, lees hieronder waarom
Namal kan vanwege zijn prothese niet terug naar de natuur zoals de andere weesolifantjes in de opvang van Elephant Transit Home op Sri Lanka. Namal gaat dagelijks mee met de andere olifantjes naar het natuurreservaat dat aan het weeshuis gelegen ligt. Hier kunnen de olifantjes een bad nemen in het water, maar ook eindeloos lang grazen. Namal krijgt wel af en toe het privilege om iets ‘stiekem’ anders te mogen doen dan de andere weesolifantjes. Namal kan immers niet meer terug naar de natuur en moet ook kunnen genieten van zijn leven in het natuurreservaat bij de opvang. Namal heeft een duidelijke voorkeur voor bepaalde verzorgers. Hij toont daardoor agressie tegen verzorgers waarvan hij niets wil weten. Met de verzorgers waarbij Namal zich prettig voelt voert hij een oefenschema uit. Omdat Namal een prothese heeft, groeien de spieren in zijn lichaam anders dan een olifant die alle vier zijn benen kan gebruiken. Dr. Perera heeft een schema bedacht om het verslappen van Namal zijn spiermassa tegen te gaan. Met dit schema blijft Namal sterk en behoud hij een goede conditie. Namal krijgt zwemsessies in het dichtbij gelegen waterreservoir waarbij de verzorger met een bootje het water op gaat. Namal zwemt dan achter het bootje aan, omdat de verzorger daarin lekker fruit heeft liggen. Namal lijkt het leuk te vinden en past zich goed aan deze situatie aan, uiteraard krijgt Namal om de zoveel meter een stuk fruit toegereikt.
⬅ Ook Nicolette Kluijver heeft Namal tijdens haar reis bezocht, bekijk het korte fragment hiernaast.

* Waarom hebben sommigen olifantjes wel een exacte geboortedatum en anderen alleen een geboortemaand? Dit zit zo: Wanneer een olifantje gevonden wordt, schat het team hoeveel maanden oud een olifantje is. Vervolgens worden de maanden opgeteld bij de datum waarop het olifantje geworden wordt. Omdat het olifantje in het wild is geboren, is dit dus een schatting en nooit de echte geboortedatum. Sommigen olifantjesweeshuizen kiezen voor deze methode, anderen houden het liever op de geboortemaand.

Wil jij Namal adopteren?

Meld je dan aan via het onderstaande formulier

Back To Top