Ga naar hoofdinhoud

Rivierdoorbraak heeft veel schade veroorzaakt

Met man en macht is er gewerkt aan een nieuw gebouw.
Eind 2023 was het zover en werd de opening van Camp Phoenix gevierd.

Hartelijk dank voor jouw steun!

Lees hieronder meer over de overstroming in 2022

Over Game Rangers International

Vrienden van de Olifant ondersteunt het Game Rangers International Elephant Orphanage Project in Zambia. Het team van GRI zet zich dag en nacht in voor weesolifantjes en natuurbehoud in Zambia. De jongste babyolifantjes worden opgevangen in de opvang Lilayi Elephant Nursery in Lusaka. Het rehabilitatie-proces vindt plaats in de opvang in het Kafue National Park, de Kafue Release Facility.

Camp Phoenix

Camp Phoenix is gelegen aan de Kafue Release Facility. Dit is o.a. de thuisbasis van de verzorgers. In het kamp bevinden zich hun accommodaties, de kantoorruimtes en de opslag van voedsel en melkvoeding voor de weesolifantjes. Maar ook de elektronische apparatuur, waarmee onderzoek wordt gedaan naar het gedrag van de weesolifantjes, ligt hier opgeslagen. Camp Phoenix is een belangrijke plek voor het weeshuis.

Rivierdoorbraak

Camp Phoenix ligt aan de rivier Nkala en is getroffen door een rivierdoorbraak. Door de klimaatverandering heeft ook Zambia steeds vaker te maken met heftige regenbuien. Door de recente rivierdoorbraak heeft Camp Phoenix veel schade opgelopen. De muren van de lemen huisjes zijn ingezakt of brokkelen af door het overvloedige water. Camp Phoenix is in 2015 ook getroffen door een rivierdoorbraak. Vrienden van de Olifant heeft toen geld ingezameld om het kamp te kunnen herbouwen, maar na deze enorme overstroming heeft het kamp met spoed een betere infrastructuur nodig.

Bijkomende gevaren

Camp Phoenix is de thuisbasis van de verzorgers en andere medewerkers. Zij werken 3 weken aaneengesloten voordat zij weer naar huis gaan om te rusten. Camp Phoenix moet hen een veilige plek bieden om te kunnen werken en leven. Met hoogstaand water krijgen ze zelfs bezoek van krokodillen en slangen. Deze dieren vormen dagelijks een reële bedreiging voor het team.

Strategisch gelegen

Camp Phoenix is strategisch gelegen. Het grenst namelijk aan het Ngoma-bos, wat de thuisbasis is van ongeveer 1000 in het wild levende olifanten. In de Kafue Release Facility leren de weesolifantjes geleidelijk zelfstandig te leven. Er is geen betere plek voor re-integratie van de weesolifantjes dan deze. Hoe verder ze weg zijn van dit bos, hoe moeilijker het re-integratieproces verloopt. Daarnaast zijn de kosten om het weeshuis en het kamp te verplaatsen zo hoog, dat dit geen reële optie is.

Rachael, teamleidster van GRI, vertelt over de ontstane schade.

Daarnaast geeft ze een kijkje in de lemen huisjes,

zodat je kunt zien dat de huisjes door de overstroming onbruikbaar zijn geworden.

Back To Top