Ga naar hoofdinhoud

Elephant Nature Park (ENP)

Het park is opgericht door ‘Lek’ Sangduen Chailert. ‘Lek’ is Thais voor ‘klein’. Lek is een kleine vrouw met een tomeloze inzet en passie voor olifanten. Zij zet zich in voor gewonde, mishandelde en getraumatiseerde olifanten, die hun hele leven hebben gewerkt in de toeristenindustrie of de houtkap. In Thailand is Lek dé persoon die zich inzet om deze olifanten te helpen. Vrienden van de Olifant steunt Lek, Elephant Nature Park en de andere beschermingsprojecten die door Lek zijn opgezet.

Toeristen zijn vaak niet op de hoogte van wat een olifant heeft doorgemaakt voordat hij in de toeristenindustrie te werk werd gesteld. Nog steeds worden er kleine babyolifantjes weggehaald bij hun moeder. Vervolgens worden zij gemarteld om als werkolifant of toeristentrekker te fungeren. Een gekidnapt babyolifantje wordt zodanig gemarteld dat het diertje het uitschreeuwt van de pijn en na de vele dagelijkse martelingen de wil om te leven opgeeft. Wanneer de wil van het olifantje hélemaal is gebroken, zal het uiteindelijk doen wat hem opgedragen wordt. Omdat het olifantje weet dat wanneer hij doet waar hij zelf zin in heeft, de marteling opnieuw zal beginnen. 

Het diertje heeft niets verkeerd gedaan, maar wordt voor de rest van zijn leven aan de ketting vastgelegd. Mahouts laten hun olifanten van jongs af aan bedelen of kunstjes doen; het lot van vele straatolifanten die de hele dag in drukke steden langs het verkeer lopen als levende toeristenattractie. De olifanten worden met een haak achter de oren of op het hoofd geprikt. De felle pijnscheuten zorgen ervoor dat de olifant onder controle van de mahout blijft en geen ‘gekke’ dingen gaat doen.


ENP is een uniek project in de provincie Chiang Mai. Een reservaat omringd door een rivier en beboste bergen waar de olifanten een zo vrij mogelijk leven kunnen leiden. Inmiddels verblijven er meer dan 90 olifanten in het park, samen met honden, katten, paarden, buffels en andere zwerfdieren. De opgenomen olifanten leven in verschillende groepen. Groepjes van oude olifanten, maar ook jonge olifantjes samen met hun moeders en tantes.

De overkoepelende organisatie is Save Elephant Foundation waar ENP deel van uitmaakt. Naast ENP heeft Lek het Surin Project en Elephant Sanctuary Cambodia opgezet. Dit zijn net als ENP opvangcentra voor mishandelde en gehandicapte olifanten die gered zijn uit afgrijselijke omstandigheden in de toeristenindustrie en de illegale houtkap. 

Daarnaast heeft Lek al vele olifantenbeschermingsprojecten opgezet zoals: Elephant Haven, Walking with Elephants, Sunshine for Elephants, Karen Elephant Experience, Pamper a Pachyderm, Journey to Freedom, Care for Elephants, Hands off Elephants en het project Hope for Elephants.

Naast bovenstaande beschermingsprojecten heeft Lek de Jumbo Express opgezet. Dit is een mobiele medische eenheid die ingezet wordt om olifanten in de regio van medische zorg te voorzien. Parallel aan deze activiteiten worden lokale bergstammen dan voorzien van medicijnen, kleding en speelgoed voor kinderen.

 


In 2015 is er een officiële wet aangenomen die mishandeling en uitbuiting van olifanten strafbaar stelt. Naleving van de wet en controle zijn nog niet optimaal. Lek is lid van het parlement. Ze wordt vaak gedwarsboomd en zelfs bedreigd door alle lagen van de bevolking omdat zij in haar strijd voor het welzijn en de bescherming van de olifanten wel erg dicht bij de waarheid komt.

Kijk hier de aangrijpende documentaire ‘Love and Bananas’.
Een film die het hart van je ziel raakt. Er zijn bepaalde films die het diepste van je emotie raken, waar- door je weet dat er diep van binnen iets in je is veranderd. Love & Bananas is precies zo’n film. De film duurt iets minder dan anderhalf uur, maar de impact ervan gaat je leven lang mee.

Join our Hands off project with guide Job.

Geplaatst door EleFlix op Zondag 28 juni 2020

Beschermer

Door ENP als Beschermer te steunen, help je mee aan de verzorging van de olifanten in ENP, maar ook aan de bescherming van andere olifanten in Thailand. De meeste van deze olifanten hebben al een lange traumatische geschiedenis. Lek en haar team doen er alles aan om deze olifanten bij te staan en hen van hun trauma af te helpen. Ze worden liefdevol verzorgd en begeleid in een zo vrij mogelijk leven.

Wil je helpen deze bijzondere olifanten een waardig leven te geven, meld je dan aan als Beschermer en steun Lek en haar team in ENP.

De bijdrage bedraagt €6,50 per maand. Als Beschermer van ENP ontvang je:

  • een certificaat
  • 4x per jaar de Nieuwsbrief met informatie over ENP
  • 4x per jaar digitaal ons tijdschrift ‘de Olifant’
  • 15% korting op bijna alles in de webwinkel
Beschermer worden Geef een donatie
Back To Top