Informatie en beeldmateriaal
In het olifantjesweeshuis Elephant Transit Home (ETH) heeft een klein team van artsen, onder leiding van hoofddierenarts dr. Vijitha Perera, en verzorgers de verantwoordelijkheid over bijna 100 weesolifanten en een aantal andere wilde dieren die zijn opgevangen.
Wanneer een alleenstaand babyolifantje gevonden wordt, wordt er eerst gekeken of het olifantje herenigd kan worden met de kudde. Het babyolifantje wordt op een veilige plek door ETH-medewerkers in de gaten gehouden. Door het huilen van het olifantje bestaat de kans dat de kudde op het geluid afkomt. Als er na enige tijd geen kudde komt, wordt het olifantje naar het weeshuis gebracht. Dit is de procedure als het olifantje in een redelijk goede conditie verkeert. Als het er slecht aan toe is, wordt het onmiddellijk naar het weeshuis overgebracht.
Het team is o.a. dagelijks bezig met de verzorging van de weesolifanten; het voorbereiden van de melkvoeding, medische behandelingen en begeleiding van de olifanten in het aangrenzende natuurgebied. Daarnaast zijn er nog andere werkzaamheden in en rondom de opvang. Zoals het uitmesten van de stallen, het schoonmaken van de opvang en het verzamelen van verse takken met bladeren.

Waarom ontvangen peetouders van een
weesolifantje op Sri Lanka minder informatie en beeldmateriaal?
Dat zit zo:

zij verzorgen meer dan 100 weesolifantjes

zij spreken alleen Singalees

maar werkt ook in de nationale parken

waardoor versturen mislukt of lang duurt
Hulp in nationale parken
Dr. Perera is niet alleen werkzaam als hoofddierenarts in ETH maar ook in de nationale parken, waar hij gewonde en zieke wilde olifanten behandelt, maar ook andere wilde dieren die medische verzorging nodig hebben. Door de grote afstanden is hij soms dagen van ETH weg. Niet alleen om zieke dieren in de nationale parken te verzorgen, maar ook om te inspecteren of de oudere gerehabiliteerde weesolifanten zijn opgenomen in een kudde.
Na gemiddeld 6 à 7 jaar is een weesolifantje groot en zelfstandig genoeg om de grote stap naar een vrij leven in het wild te maken. De olifantjes worden altijd per groep voorbereid op de ‘vrijlating’. De meest onzekere olifantjes gaan geleidelijk via het Soft Release Program, onder begeleiding van een team verzorgers, naar het aangrenzende Udawalawe National Park. Andere senior-weesolifanten worden met een truck naar een van de andere nationale parken gebracht. De senior-weesolifanten worden via een zenderhalsband in de gaten gehouden. De looproutes worden geregistreerd en indien nodig wordt er hulp geboden.
Op de foto’s hieronder is te zien hoe een assistent van dr. Perera de
signalen opvangt om te kijken of er senior-weesolifanten in de buurt zijn.
Lees hieronder meer
meer over dr. Perera
Global Animal Welfare Award
In 1863, riep dr. J. Gamgee een eerste Internationaal Veterinair Congres bijeen. Dit initiatief groeide uit tot de World Veterinary Association (WVA). De WVA verenigt en vertegenwoordigt de wereldwijde veterinaire beroepsgroep. De WVA zet de ambitie van dr. Gamgee voort om dierenartsen van over de hele wereld bij elkaar te brengen, ervaringen te delen, ideeën uit te wisselen en de krachten te bundelen voor de promotie en ontwikkeling van diergeneeskunde. De WVA staat voor de belangen van de gezondheid en het welzijn van dieren en mensen.
Sinds 2017 werken de WVA en Ceva Animal Health samen om de Global Animal Welfare Awards uit te reiken aan de beste veterinaire artsen, die erkenning verdienen. Dit zijn veterinaire artsen die zich met dagelijkse toewijding inzetten om het welzijn van dieren te beschermen en te verbeteren. In 2022 was dit onze ‘eigen’ dr. Perera.
De video waarin de nominatie van dr. Perera te zien is.

De video waarin dr. Perera de Award uitgereikt krijgt.
Dr. Perera geeft met regelmaat educatieve lessen aan de lokale bevolking over de noodzaak van het beschermen van olifanten. Dr. Perera is de spil van ETH. Zijn werk is van levensbelang voor alle wilde dieren op Sri Lanka. Hij heeft daarom dan ook de welverdiende Global Animal Welfare Award 2022 ontvangen, die uitgereikt is door de World Veterinary Assocation. Dit is de hoogste Award die te behalen valt binnen zijn vak. Lees hier de blog over de Award op de website van Ceva.
Vrienden van de Olifant is de enige organisatie die verantwoordelijk is voor de financiële ondersteuning van een aantal weesolifantjes in ETH. We zijn dan ook de enige organisatie die informatie over de desbetreffende weesjes ontvangt. Omdat de meeste verzorgers de Engelse taal niet beheersen, schrijft dr. Perera zelf de verslagen, zodat wij onze peetouders via een Nieuwsbrief van informatie kunnen voorzien.
Vanwege de drukke werkzaamheden van dr. Perera en zijn team is er helaas nauwelijks tijd is om foto’s en informatie over de weesolifantjes toe te sturen. Het werk in het weeshuis en in het veld gaat vanzelfsprekend altijd voor. Daardoor ontvangen peetouders van een weesolifantje in ETH minder informatie dan peetouders van de andere projecten, waar het team van verzorgers groter is en het aantal weesolifantjes per opvanglocatie kleiner.
De verzorgers in ETH beschikken niet over moderne apparatuur om foto’s van goede kwaliteit te maken. Dikwijls ontvangen we foto’s van een mindere kwaliteit dan we graag zouden willen. Dr. Perera stuurt zo nu en dan filmpjes van de olifantjes die wij kunnen delen op onze social media-kanalen.
Wanneer je besluit peetouder te worden van een weesolifantje op Sri Lanka, ontvang je 1 à 2 maal per jaar een nieuwsbrief met informatie over ‘jouw’ olifantje. Peetouders ontvangen een persoonlijk Peetouder-certificaat samen met het reddingsverhaal en een foto van het door hun gekozen olifantje. Elk jaar krijg je een nieuwe foto van ‘jouw’ olifantje toegestuurd. Viermaal per jaar ontvang je ons tijdschrift ‘de Olifant’ en je krijgt 15% korting op bijna alles in de webwinkel.
Ben jij geïnteresseerd geraakt in dr. Perera zijn werk en wil je in een kijkje in zijn leven nemen? Dr. Perera heeft een eigen boek geschreven met verhalen die hij heeft meegemaakt. Het boek verkopen wij in onze webwinkel.