skip to Main Content

Vrouwtje, geboren maart 2015.

De geboorte van Thong Ae is het gevolg van ‘gedwongen fokken’, waarbij haar moeder stond vastgeketend om gedekt te worden. De kleine Thong Ae was slechts 5 maanden oud toen ze bij haar moeder werd weggehaald en werd verkocht aan een kamp met circusshows. Op deze plek is ze vastgebonden en gemarteld totdat haar wil was gebroken. Daarna werd Thong Ae gedwongen om op straat te bedelen.

In de zomer van 2017 werd Thong Ae samen met twee andere olifanten door een aantal mensen bij een eigenaar van een toeristenkamp gehuurd. De huurders brachten de olifanten rechtstreeks naar Elephant Nature Park (ENP), met de bedoeling de olifanten te redden. Wanneer Lek en haar team zelf een olifant redden, wordt Lek officieel eigenaar van de desbetreffende olifant, waarmee de toekomst van het dier is veiliggesteld. Doordat de huurders Thong Ae en de andere olifanten regelrecht naar ENP hebben gebracht, waren de dieren nog steeds eigendom van de rechtmatige eigenaar.

In augustus 2017 overtuigde Saengduen ‘Lek’ Chailert de eigenaar om Thong Ae naar ENP te laten gaan, zodat ze kon herstellen van haar trauma’s en haar slechte gezondheid. Vrijwel direct na haar aankomst in ENP ging de kleine Thong Ae wanhopig op zoek naar haar moeder. Zij vond bescherming bij een van de bejaarde olifanten. Lek moest veel moeite doen om het eigendomsrecht over Thong Ae te verkrijgen. Na anderhalf jaar besloot de eigenaar, begin 2019, dat hij Thong Ae terug wilde omdat ze inmiddels oud genoeg was om in zijn circus te werken. De verslagenheid was groot bij Lek en het team van ENP. Dit zou betekenen dat het jonge olifantje opnieuw een leven vol wreedheden tegemoet zou gaan.

Lek had alles gedaan wat in haar vermogen lag om de eigenaar ervan te overtuigen om Thong Ae in ENP te laten blijven. Na maanden van onzekerheid en onderhandelingen gaf de eigenaar Lek een jaar de tijd om voldoende geld bijeen te krijgen om Thong Ae vrij te kopen. Dankzij Lek’s inspanningen is de toekomst van de jonge Thong Ae veilig gesteld. Het eigendomsrecht is inmiddels overgedragen aan Lek. Thong Ae hoeft niet terug naar het circus. Zij zal de rest van haar leven in de opvang verblijven onder natuurlijke omstandigheden in groepsverband met andere olifanten.

Word peetouder
Back To Top