Content voor Ingelogde Gebruikers

Southern Tanzania Elephant Program - Methodes

Bush camera’s

Op de foto’s is te zien hoe het monitoren en onderzoeken van de olifanten in zijn werking gaat. Er worden ‘bush camera’s’ geplaatst in bossen en dichtbij boerenakkers, waardoor de activiteiten van de olifanten kunnen worden waargenomen. De olifanten gaan vaak naar boerenakkers om daar voedsel te halen. Dit is een mens-olifant conflict. Normaal gesproken zouden de boeren olifanten verjagen door op ze te schieten, bommen te plaatsen of stroper-strikken neer te leggen. Om dit te voorkomen wil STEP weten voor welk voedsel de olifanten bij het land komen, waardoor STEP actie kan ondernemen.

Om een conflict te voorkomen kunnen er bijvoorbeeld bijenkorven opgehangen worden. Olifanten zijn bang voor bijen en zullen niet in de buurt komen van een korf. Door deze camera’s is het gemakkelijker de olifanten op te sporen, die het land van de boeren opzoeken. Sommigen olifanten lopen alleen voorbij, en sommigen komen steeds terug voor het voedsel. Dan is het nodig om actie te ondernemen. De ‘bush camera’s’ leveren naast hulp ook mooie beelden op. Soms worden zelfs andere dieren waargenomen.

Klik op een bush camera foto om te vergroten

Het resultaat van Bush camera’s

Door bush camera's worden olifanten routes kenbaar
Bush camera's nemen ook videos op waardoor het gedrag van olifanten kan worden bekeken
Er kan gericht gekeken worden naar het voorkomen van mens-olifant conflicten

Lees meer over de andere methodes die STEP inzet om mensen en olifanten naast elkaar te kunnen laten leven zonder conflicten

Scroll naar boven