Ga naar hoofdinhoud

Southern Tanzania Elephant Program - Methodes

Smelly Elephant

In 2020 heeft STEP het  Smelly Elephant Repellent project opgestart, een eenvoudig maar effectief concept, dat inmiddels ook in andere Afrikaanse landen wordt ingezet om te voorkomen dat olifanten schade aanrichten aan landbouwgewassen. STEP werkt voor dit project samen met WildAid, the Elephant Crisis Fund, Save the Elephants, Wildlife Conservation Network en de Leonardo DiCaprio Foundation.


Rondom de akkers worden nu lijnen gespannen waaraan stevige plastic flessen worden opgehangen, gevuld met een penetrant ruikende substantie. In 2020 namen zeventien boeren uit Kanyenja deel aan dit project en ze hebben een training gekregen om de Smelly Elephant Repellent zelf te kunnen produceren. De ingrediënten zijn allemaal lokaal verkrijgbaar en kunnen eenvoudig worden gekookt en gefermenteerd. Dit afweermiddel bestaat uit lokaal verkrijgbare ingrediënten zoals pilipili, gember, knoflook, koeienmest, eieren, bladeren en bakolie. Al deze ingrediënten worden samen gekookt en vervolgens 4-6 weken in een vat bewaard om te fermenteren. Het streven is om de olifanten door de doordringende stank voor een andere route te laten kiezen, zodat gewelddadige confrontaties met boze boeren kunnen worden vermeden.

In 2020 waren er  in totaal 1500 flessen met dit mengsel opgehangen. Via een lokale monitor en vijf camera’s heeft STEP de reacties van de olifanten gevolgd en 62% van de olifanten blijkt zich onmiddellijk om te draaien bij het hek. Het onwelriekende middel kan ook rechtstreeks op de gewassen worden gespoten, aangezien er geen nadelige gezondheidseffecten zijn voor mensen en dieren, maar vooralsnog ligt de voorkeur bij het plaatsen van hekwerken met gevulde flessen.

 

Het resultaat van Smelly Elephant Repellent

Lokale ingrediënten kunnen worden ingezet om de substantie te maken
In 2020 draaide 62% van de olifanten zich onmiddellijk om bij een 'Smelly Elephant' - hek, dit percentage is nu al meer
Olifanten blijven weg van de akkers van boeren, waardoor een mens-olifant conflict wordt voorkomen

Lees meer over de andere methodes die STEP inzet om mensen en olifanten naast elkaar te kunnen laten leven zonder conflicten

Back To Top