Ga naar hoofdinhoud

Southern Tanzania Elephant Program Methodes Stroboscooplampen

Southern Tanzania Elephant Program - Methodes

Stroboscooplampen

In 2020 is STEP begonnen met het testen van een nieuwe gewasbeschermingsmethode in Nyerere National Park. Met bamboestokken zijn meerdere 200 meter lange lineaire afrasteringen gemaakt, waaraan stroboscooplampen zijn gemonteerd die werken op zonne-energie. Deze lampen dienen om de olifanten te waarschuwen voor dreigend gevaar. De Stroboscooplampen geven korte lichtflitsen, waardoor ze op de olifanten en andere wilde dieren een alarmerend effect hebben.

Na de installatie van zo’n afrastering verzamelt een olifanten-monitor meerdere keren per week informatie over de verplaatsingen van de olifanten, zodat onderbouwd kan worden hoe vaak de dieren daadwerkelijk door de afrastering heen gaan. Uit deze monitoring is gebleken dat maar liefst 89% van de olifanten het hekwerk vermijdt en op een veilige afstand van 500 meter verder loopt. Dit project is een groot succes en het draagt essentieel bij aan het voorkómen van conflicten tussen olifanten en boeren.

Het resultaat van stroboscooplampen 

89% van de olifanten vermijden het hekwerk
Olifanten blijven op 500 meter van het hekwerk af
Boeren kunnen samen leven met olifanten

Lees meer over de andere methodes die STEP inzet om mensen en olifanten naast elkaar te kunnen laten leven zonder conflicten

Back To Top