Ga naar hoofdinhoud

Umani Springs

Het Kibwezi-bos

Alle natuurgebieden van Kenia hebben hun eigen magie, maar het Kibwezi-bos is een echt juweel. Het bos ligt gelegen tussen de Chyulu-heuvels en de uitgestrekte vlaktes van het Amboseli-ecosysteem. Umani Springs ligt ten oosten van het Kibwezi-bos. Als een van Kenia’s laatst overgebleven grondwaterbossen, wordt dit natuurgebied een groot deel van het jaar druk bezocht door allerlei dieren. Het bos is rijk aan talloos verschillende planten en bomen soorten, die ervoor zorgen dat veel verschillende dieren hier kunnen overleven. Onder alle bewoners van het Kibwezi-bos bevinden zich ook 14 zeer speciale weesolifanten in de opvang van Umani Springs. Weesolifanten met een lichamelijke beperking die de groep olifanten niet bij kunnen houden, worden naar deze opvang gebracht. Samen vormen deze weesolifanten hun eigen kudde. De olifanten hebben meer tijd nodig om te herstellen van hun lichamelijk beperking en zullen pas op latere leeftijd terug gaan naar het wild. Vrienden van de Olifant heeft in haar peetouderprogramma ook weesolifanten die verblijven in Umani Springs; Murera, Sonje, Quanza en Lima Lima.

In Umani Springs is alles gericht op de lichamelijke beperkingen van de olifanten. Het bos is rijk aan groen en dit zorgt ervoor dat de olifanten niet te ver hoeven te lopen om te kunnen eten. In Umani Springs wordt alles op het tempo van de olifanten gedaan. Stap voor stap. Murera en Sonje zijn de matriarchen van deze kleine kudde, beiden hebben ze levenslange mobiliteitsproblemen.

Elke dag kunnen ze vrij rond lopen in het bos. Terwijl de weesolifanten buiten rondlopen, gaan de verzorgers aan de slag om de palissaden op te ruimen en schoon te maken, wordt er luzerne aangevuld en wordt een volgende melkvoeding voorbereid.

Wilde bezoekjes

Wilde dieren zijn er in overvloed in het Kibwezi-bos. Regelmatig krijgen de weesolifanten dan ook te maken met wilde olifanten. Zij verblijven rond de opvang om in contact te kunnen komen met de weesolifanten. Dit is een goed teken, zodat ook de weesolifanten met een lichamelijke beperking in contact kunnen komen met wilde olifanten. Dit versterkt het reïntegratie-proces.

Wilde olifanten zijn niet de enige dieren die de weesolifanten tegenkomen. Wanneer ze het bos ingaan komen ze ook schildpadden, kikkers en bosbokken tegen. Deze zorgen voor eindeloze opwinding en amusement voor de olifanten. Lima Lima, de zelfbenoemde lijfwacht van de verzorgers, is op al deze wezens afgestemd en slaat altijd alarm als er een indringer in het bos is. Ze wilt maar al te graag dat iedereen veilig is.

Bomen planten en beschermen

Naast de opvang verzorgen tuinders duizenden inheemse jonge boompjes. Twee keer per jaar planten ze gemeenschapsbomen in gebieden die te lijden hebben gehad van ontbossing. Na verloop van tijd zullen deze kleine jonge boompjes de volgende pijlers van het Kibwezi-bos zijn.

Het Kibwezi-bos is een hoeksteen van het project dat de SWT heeft opgezet; het Saving Habitats-initiatief. Dit bos is in 2008 veiliggesteld, maar daarvoor was het bos volledig verwoest door bushmeat-stroperij, illegale houtkap, houtskooloogst en invallen van vee. Nu, in samenwerking met lokale gemeenschappen, is het een model voor succes bij natuurbehoud. Om het bos zo te houden, vergt het wel een gezamenlijke inspanning van alle speciale teams die opgericht zijn door de SWT. Elke dag patrouilleren teams door het bos en langs de omheiningen die het Kibwezi-bos aan drie kanten omringen. De elektrische hekken creëren een vitale grens tussen dieren in het wild en de lokale bevolking die naast het bos leven. De anti-stroperij-eenheden voeren ook dagelijkse patrouilles door het bos uit, identificeren tekenen van illegale activiteiten en zorgen ervoor dat het gebied echt voor de dieren in het wild blijft. Op 24 juni 2014 zijn de eerste weesolifantjes naar de opvanglocatie gebracht, dit waren Murera en Sonje.

Geef jij een nieuwe toekomst aan een weesolifantje?

Adopteer Lima Lima, Quanza, Sonje of Murera

© Alle foto’s en video’s op deze pagina zijn beschikbaar gesteld door de Sheldrick Wildlife Trust. Veel foto’s zijn gemaakt door Mia Collis.

Back To Top