skip to Main Content

Southern Tanzania Elephant Program

Het team zet zich met heel veel toewijding in om de olifanten in de natuurgebieden Ruaha-Rungwa, Udzungwa en Selous zo goed mogelijk te beschermen.

In het uitgestrekte ecosysteem Ruaha-Rungwa (50.000 km2) leven naar schatting 15.000 olifanten (telling van 2015). Dat is een daling van 35.000 ten opzichte van 2009, maar nog altijd een van de grootste overgebleven populaties in Oost-Afrika. 

Het door STEP uitgevoerde demografisch onderzoek toont aan welke gevolgen de stroperij heeft voor de sociale structuur en het gedrag van de olifanten in Zuid-Tanzania. Het onderzoek van STEP toont tevens aan welke gebieden essentieel zijn als leefgebied voor de olifanten. Dit is een belangrijk gegeven om de veiligheid van de olifanten te kunnen verbeteren. Wanneer duidelijk is waar de olifanten verblijven, kunnen de rangers op tijd op de juiste plek zijn om te proberen de stropers te onderscheppen.

Er worden regelmatig luchtpatrouilles gehouden om de verspreiding en bewegingen van olifanten per seizoen en in relatie tot stropersgebeurtenissen te onderzoeken.

  • Er worden bushcamera’s opgehangen om activiteiten waar te nemen.
  • Er is een monitoringsprogramma voor olifanten, ontworpen om de meest afgelegen gebieden van Ruaha te observeren.

Naast wetenschappelijke onderzoeken en de bescherming van de olifantenpopulatie heeft STEP een aantal educatieve projecten ontwikkeld, waarin ze werken aan een vreedzame samenleving tussen de lokale bevolking en de olifanten.

Om mensen en olifanten op lange termijn samen te laten leven, is het van essentieel belang om effectieve manieren te vinden om de impact van olifanten op het leven en het levensonderhoud van mensen te verminderen, en omgekeerd. 

  • De lokale bevolking heeft bijvoorbeeld omheiningen met bijenkorven geplaatst. Hiermee wordt bekeken hoe effectief het afschrikken van olifanten op landbouwgrond is.
  • Via monitoring wordt gekeken naar de voorkeuren van de olifanten voor gewassen om van te eten.

Askari

Vrienden van de Olifant ondersteunt STEP in hun strijd, die feitelijk ook onze strijd is. Als Askari help je mee het werk van STEP mogelijk te maken.

De bijdrage bedraagt € 6,50 per maand. Als Askari ontvang je:

  • een certificaat
  • 4x per jaar de Nieuwsbrief met informatie over STEP
  • 4x per jaar digitaal ons tijdschrift ‘de Olifant’
  • 15% korting op bijna alles in de webwinkel

Noodkreet Tanzania: Verlies van het vliegtuigje zorgt voor een alarmerende situatie

Het vliegtuigje van STEP heeft een noodlanding moeten maken en werkt niet meer. Er is dringend een nieuw vliegtuigje nodig! Er kunnen geen luchtpatrouilles meer worden uitgevoerd, waardoor stropers hun gang kunnen gaan. Dit is een ramp!

Het team van Southern Tanzania Elephant Program (STEP)  zet zich met heel veel toewijding in om de olifanten in de natuurgebieden Ruaha-Rungwa, Udzungwa en Selous zo goed mogelijk te beschermen. In het uitgestrekte ecosysteem Ruaha-Rungwa (50.000 km2) leven naar schatting 15.000 olifanten (telling van 2015). Dat is een daling van 35.000 ten opzichte van 2009, maar nog altijd een van de grootste overgebleven populaties in Oost-Afrika. 

Het door STEP uitgevoerde demografisch onderzoek toont aan welke gevolgen de stroperij heeft voor de sociale structuur en het gedrag van de olifanten in Zuid-Tanzania. Het onderzoek van STEP toont tevens aan welke gebieden essentieel zijn als leefgebied voor de olifanten. Dit is een belangrijk gegeven om de veiligheid van de olifanten te kunnen verbeteren. Wanneer duidelijk is waar de olifanten verblijven, kunnen de rangers op tijd op de juiste plek zijn om te proberen de stropers te onderscheppen.

Sinds 2014 voert STEP bewaking en monitoring vanuit de lucht uit om olifanten en alle dieren in deze prachtige wildernis te beschermen. In deze zeven jaar heeft het pilotenteam meer dan 700 vlieguren gemaakt ter ondersteuning van de dappere rangers en dorpsverkenners van Ruaha National Park, MBOMIPA Wildlife Management Area en de Rungwa-Kizigo-Muhesi Game Reserves.

Luchtpatrouilles zijn van cruciaal belang
In het regenseizoen zijn de luchtpatrouilles van cruciaal belang voor de olifanten. De modderige wegen en stromende rivieren maken het de rangers bijzonder moeilijk om hun normale autopatrouilles uit te kunnen voeren. Stropers weten dit en zij proberen hier zo veel mogelijk van te profiteren. Het natte seizoen is daarom een risicovolle tijd voor de olifanten en daarmee ook een loodzware tijd voor de rangers en het team van STEP. Door de onafgebroken ondersteuning van het microlight-vliegtuigje zijn de rangers gelukkig toch in staat om de stropers tijdig op te sporen. De piloten van STEP vliegen zó laag boven het gebied, dat ze exact aan de rangers kunnen melden waar de stropers zich bevinden. De rangers kunnen zich dan snel te voet naar de aangewezen locatie begeven.

Vliegtuig heeft een noodlanding moeten maken
Sinds 2016 vliegen zij met een tweepersoons Zenith Sky Jeep. Na een noodlanding van de Sky Jeep eerder dit jaar, is het vliegtuig buiten dienst gesteld. Dit is een ramp! Zonder luchtpatrouilles zal de stroperij toenemen!

Er moet dringend een nieuw vliegtuigje komen
Daarom vragen we om financiele hulp zodat STEP een nieuw lichtgewicht vliegtuig kan aanschaffen. Het vliegtuig wordt nieuw in de fabriek gemaakt, zodat de piloten kunnen vertrouwen op een veilig en goed vliegtuig. Zo kunnen zij zich weer voor velen jaren inzetten voor de bescherming van olifanten in Ruaha-Rungwa vanuit de lucht. Het meest effectieve en economische vliegtuig voor deze doeleinden is de Savannah, op bestelling gebouwd in de fabriek in Zuid-Afrika.

Frank Lihwa, van het team STEP, verteld over de noodzaak van het vliegtuigje in de onderstaande video. Het totale bedrag dat nodig is om dit vliegtuig te kopen is $ 77.700. Er is al veel geld binnengehaald. Het zou geweldig zijn als we de laatste $9.200 bij elkaar zouden kunnen krijgen zodat het vliegtuigje gekocht kan worden en STEP hun strijd kan voortzetten.

Mag STEP op jouw steun rekenen?
Doneren kan via de webwinkel of via het donatieformulier op de website. Maar je kunt ook een bijdrage overmaken naar NL85 RABO 0364 5775 84. Wij zullen ervoor zorgdragen dat het bedrag naar STEP wordt overgemaakt.

Back To Top